Värmländska Akademien

Det första lagerlövet 2003-2008

CAPRI – LYSVIK – FILIPSTAD
Ett lagerlövs tillkomst

Värmländska Akademien bestämde våren 2003 att utdela ett pris till någon förtjänt person i värmländskt kulturliv. Uppdraget att utforma ett pris, lämpligt att överräcka till denna person, gick till mig. Som hjälp på traven fick jag av Preses Lars Löfgren ett lagerblad från Villa San Michele på Capri. I min verkstad i Lysvik konstaterade jag att den översta delen av priset alltså var klar: ett lagerlöv, utfört i grönoxiderad koppar. Nu gällde det att arbeta sig nedåt. Bladets organiska form krävde något stabilt under sig. Efter diverse experimenterande blev det en stram kolonn på en kvadratisk bas – i svartpatinerad ek – som fick bära upp det svävande lövet.

I det svarta ekträet skar jag sedan in texten: VÄRMLÄNDSKA AKADEMIENS LAGERLÖV samt pristagarens namn: KNUT WARMLAND. Och han bor i Filipstad.

Bo Jonzon