Värmländska Akademien

Claes Åkerblom

CLAES ÅKERBLOM
– välkomnad i kretsen av akademiledamöter

Vår nye ledamot har många strängar på sin lyra och kommer därför att ge akademien ytterligare kompetensbredd.

Han är född och uppvuxen i Säffle. Gymnasieåren avverkade han i Åmål och högskolestudierna genomfördes i Karlstad. De ägnades kemi och ekonomi, men till denna kombination fogade han bl.a. journalistik, grafisk form, svenska språket, konst- och bildvetenskap samt värmländsk byggnadskultur.

Yrkesverksamheten utövas som forskningsingenjör inom skogsindustrin men därutöver finner han tid för kulturhistorisk forskning och sakkunnigt skrivande. Kulturintresset har vidare fört honom in i styrelserna för Värmländsk kultur och Föreningen Värmlandslitteratur.

Av hans hand är hittills bl.a. följande skrifter:
– Härdens historia – om ett kvarter i Säffle (2000)
– Fotograf Ludvig Åberg – berättelsen om en fotoateljé i Säffle (2006)
– Billeruds Golfklubb 50 år (2011)
– Seffle Möbelfabrik – String Seffle: 70 år med möbler från Säffle (2019)
– Berättelsen om Storjohann (2021).

Han medverkar även ofta i tidningar, tidskrifter och böcker, ofta med anknytning till industri-, lokal-, och personhistoria. Som nummerredaktör har han svarat för några utgåvor av Värmländsk kultur med teman som exempelvis värmländsk herrgårdskultur, värmländskt fotografi, kända och okända värmlänningar och värmländska möbler.

I byrålådan finns manus till ytterligare publikationer om banvaktsyrket och banvaktsstugor och Säffles porträttfotografer.

Med sina omfattande personkontakter inom landskapet och med sina djupgående kunskaper om landskapet kommer han att vara Värmländska Akademien till stort gagn.