Värmländska Akademien

2008

Maj Bylock

Maj Bylock belönades med 2008 års Lagerlöv. Denna framstående värmländska författare från Gotland är en av bibliotekens mest lånade, och hon har ju faktiskt också skrivit fler böcker än de flesta av sina kolleger. Mer än 150 böcker ingick i hennes donation till Karlstads stadsbibliotek.

Maj Bylock är mest känd som skönlitterär författare av barn- och ungdomsböcker, främst med historisk prägel, men även ett stort antal läroböcker kommer från hennes skrivkammare. Psalmförfattare är hon också och hedersdoktor vid Karlstads universitet.

Sitt Lagerlöv fick hon vid Värmländska Akademiens högtidsmöte på Frimurarlogen i Karlstad direkt ur Selma Lagerlöfs hand. Den 150-årsjubilerande kollegan framträdde med vissa drag av Akademiens sekreterare Eva Fredriksson. Ur talet:

”Du tar Dina läsare på allvar. Det är inte lättare att skriva för barn än för vuxna, även om många har för sig det. Förresten, några av Dina böcker kan man väl helst kalla allålders-böcker, eller hur? Verkliga problem, svåra saker i livet, fattigdom, grymhet, döden själv – Du undviker inte det i Dina böcker, men Du ger en öppning och en ljusning och ett hopp – man får något mer att tänka på mitt i den spännande berättelsen, som verkligen inte bara är spänning. Dina personer är aldrig enkelt hopkomna, svarta och vita utan sammansatta karaktärer. Och så lär man sig så mycket om andra tider och andra miljöer. Tänk vad Du kan berätta t.ex. om 1600-talet här i Värmland, när vallonsmederna kom hit! En hel serie har Du skrivit om den tiden. Där får man veta hur det var att arbeta som smed vid bruket men också hur det var att komma ny och inte förstå språket och inte vara så välkommen överallt. Kanske handlar de böckerna inte bara om 1600-talet? Och ’Häxserien’ från samma tid. Och senare om kelterna.”

”Världslitteraturens klassiker har Du bearbetat och gjort tillgängliga för barn och även för vuxna, som behöver enklare texter. Där kan man läsa om Robin Hood, Oliver Twist, Moby Dick, Ivanhoe, Tom Sawyer, Onkel Tom, Gulliver och Phileas Fogg och många, många andra.”