Värmländska Akademien

2020

Maria ”Vildhjärta” Westerberg

Lagerlövet för 2020 tilldelades konstnärinnan Vildhjärta

VILDHJÄRTA – på skogens sida

Maria Westerberg har skapat både skrattretande och gråt­retande reaktioner på sitt konstnärliga arbete, vars energi, innehåll och mening, alltid hämtas ur skogen. Och på något sätt önskar hon återbörda detta till skogen. Som ett svar på trädens och det övriga växandets frågor. Eller som en replik till sina meningsmotståndare som i skogen enbart ser tillväxt, kubikmassa, lönsamhet och mätbara värden.

Med utställningar, böcker och i dikter har VILDHJÄRTA tagit ställning för skogens rätt att vara skog. Skog inte bara träd, vars enda mening är att bli avverkade. Skogen finns också mellan träden, under dem och ovanför. Skogen finns till och med långt bortom de marker där den hör hemma, nämligen i oss levande varelser som en känsla, en tillhörighet.

Hon skriver krönikor, som nått många läsare och lyssnare i länstidningen NWT och radioprogrammet Naturmorgon i P1, och hon har med dikter, fotografier, humoristiska och satiriska skulpturer i det lilla pinnformatet eller i större dimensioner, nått en allt större publik.

Maria Westerberg bor ute i den värmländska skogen, mitt i det som både ger henne inspiration och arbetsmaterial. Maria har genom sina utställningar – separat och tillsammans med andra – rönt stor uppmärksamhet och intresse. Hennes egensinniga skulpturer såväl små som stora har fått plats i mångas hjärtan. Humoristiska texter men också mycket tankeväckande följer hennes träfigurer ut i världen.

Det är många timmars skogsvandring, många grantankar
och gläntstunder som är grunden för det både konstnärliga uttryck och ekologiska tänkande som präglar Maria Westerbergs liv och verk. Jag tror inte att hon haft ambitionen att bli konstnär, men däremot är jag övertygad om att skogen gjort henne till en. Det finns heller ingen gräns mellan människan Maria och artisten Vildhjärta, de går in i varandra och i mötet med and­ra människor. Hon har klivit över finkulturens elstängsel utan att lyfta på kjortelen och det har hon gjort med en så oförblommerad glädje, att det är inte sant. Med äkthet i stället för tillgjordhet, inget fjäsk: take it or leave it! Skogen är inte din, nej den är vår – och hararnas.

Fyra böcker har det hittills blivit och fler lär följa! Och nu har hon förärats hedersutmärkelsen Lagerlövet, det är bara att gratulera!

Bengt Berg

Ur Värmländska akademiens Årskrift 2021